注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

杨吉辉英语工作室

学英语没有捷径,只有不断的努力。加油!你会成功的。

 
 
 

日志

 
 
关于我

杨吉辉,西安市育才中学高级英语教师,民进会员。《中学英语教学参考》编辑部特邀编委,陕西师范大学外语学院教育硕士导师,论文评审及答辩委员会委员,陕西省首批网上支教教师。参与编写出版《 3+x 高考英语突破》《高中会考单元检测》《胜券在握》《胜券》《榜上有名2010陕西省高考新题型核心突破》《榜上有名语法分册》《榜上有名2011年高考一轮复习》《高考密码2012陕西一轮总复习》等 10 余部教辅资料。愿意为中学生朋友答疑解惑。

文章分类
网易考拉推荐

高中英语必修三第二单元重点、难点  

2009-12-17 19:49:24|  分类: 默认分类 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

 

Unit Two  Healthy eating

1、Do you eat a healthy diet? 你吃的健康吗?

     diet 日常饮食

     A balanced diet is necessary for good health. 平衡的饮食对身体健康很有必要。

     Chinese diet is high in fiber. 中餐富含纤维。

     易混辨析:

     diet和food  

     diet既可指习惯上吃的食物,又可指规定的食物。特指维持健康的食物。

     food是一般用语,指进入身体供人或动物生长的食物。强调种类时为复数名词。

     联想扩展:

     go on a diet = be on a diet 节食

     You please have lunch yourself, I am on a diet. 你自己吃午饭,我在节食。

2、By now his restaurant ought to be full of people. 到这个时候他饭店宾客盈门的。

   ought to

   用法归纳:

  (1)(按理)应该

   He ought to be here by now. 他这会儿应该到了。

   It ought to be very cold in December in Xi’an. 西安12月应该很冷了。

  (2)(建议)应该

   You ought to study hard. 你应该努力学习。

   Schools ought to supply good books for students. 学校应该为学生提供好书。

  (3)ought to have done = should have done  过去应该做而未做

   You ought to have studied hard in the past three years. 过去三年你应该好好学习来着。

   即时活用:

   1、---There is a lot of smoke coming out of the teaching building.

---Really? It _____be a fire, most probably.

A. can       B. ought to    C. have to       D. must

      答案:B

   2、____ the old building still stand there after so many years?

      A. Must B. May C. Can  D. Ought to

      答案:C

3、He thought of his mutton, beef and bacon cooked in the hottest, finest oil.

   他想到了他用最热的,最好的油烹制出的羊肉、牛排和熏肉。

   think of

   用法归纳:

  (1)想起;记起

   Sorry, I didn’t think of your name just now. 对不起,我刚才没想起你的名字。

   We should think of some excuses. 我们应该找一些借口。

  (2)考虑

   We should think of the matter carefully. 我们应该认真考虑这个问题。

   Please think of what I have said. 考虑一下我所说的。

  (3)为…着想

   Chen Guangbiao is always thinking of the poor people in the poor areas.

   陈光标总是想着贫穷地区的穷人。

   Don’t trust him, he only thinks of himself. 别相信他,他只为自己着想。

  (4)想;打算

   I am thinking of giving up smoking. 我打算戒烟。

   Is there anyone thinking of going out to play basketball with me? 有人想和我出去打篮球吗?

   联想扩展:

   think about想;考虑  think much of 对…评价很高  think highly / well of 高度评价 think badly / little of

   认为不好  think nothing of 觉得不怎么样  think out 想出;想清楚  think over 仔细考虑

   即时活用:

   – How long have you worked in this library?

    ---Two years, but I’m thinking ________.

A. to stop    B. of stop    C. to stopping    D. of stopping

   答案:D

4、Something terrible must have happened if Li Chang was not coming to eat in his restaurant as he always did.

   如果李昌不像平常那样来他的饭店吃饭肯定是发生了什么可怕的事情。

   情态动词表示猜测

   情态动词、表示意义及猜测的概率

   must   一定;肯定    100%

   may    可能          50%-60%

   might   也许          20%-30%

   should  按理应该

   can / could  可能

   特别提示:

   must, may, might, should 用于肯定猜测;can / could用于否定和疑问猜测。

   用法归纳:

  (1)表示对现在情况的猜测,用“情态动词+动词原形”

   He must be in the classroom. 他一定在教室。

   She may have a spare pen. 她也许有一支多余的钢笔。

  (2)表示对过去情况的猜测, 用“情态动词 + have +过去分词”

   The ground is wet, it might have rained last night. 地是湿的,昨晚可能下雨了。

   They must have finished their homework. 他们一定把作业做完了。

   特别提示:

   注意情态动词表示猜测句的反义疑问句。

  (1)表示对现在情况的猜测的句子,不能用情态动词反问。

  (2)表示对过去情况的猜测的句子,如果句子中有表示过去的时间,用过去式反问;如果句子中没有表示过去的时间,用完成时反问。

   He must be in the classroom,isn’t he? 他一定在教室,是吗?

   She may have a spare pen, doesn’t she? 她也许有一支多余的钢笔,是吗?

   The ground is wet, it might have rained last night, didn’t it? 地是湿的,昨晚可能下雨了,是吗?

   They must have finished their homework, haven’t they? 他们一定把作业做完了,是吗?

   should  表示“按理应该”。看下面一道高考题

   ---When shall I come for the photos? I need them this afternoon.

   ---They ______ be ready by 12.

   A. must   B. can   C. should   D. can

   答案:C

   can / could  用于疑问句表示“可能…吗”;用于否定句表示“不可能”。

   ---Look, someone is coming, who can it be ? 看,有人来了,可能是谁呢?

   ---It must be the headmaster.              肯定是校长。

   ---It can’t be him. He has gone to Xi’an.     不可能是他,他去西安了。

   即时活用:

   1、He______ without saying goodbye to them, for he always has good manners.

      A. mustn’t have left   B. may not leave   C. shouldn’t have left   D. can’t have left

      答案:D

   2、The classroom was empty. I think they _____ to the playground to do morning exercises.

A. must have gone    B. ought to have gone   C. should have done      D. can have done

     答案:A

   3、---We weren’t sure which way to go. In the end we turned right.

      ---You ______ the wrong way. You ______ left.

       A. had gone; must have turned    B. went; must turn

       C. have gone; would have turned   D. went; should have turned

       答案:D

   4、You must have been caught in the rain yesterday, ______ you?

      A. mustn’t     B. haven’t     C. didn’t     D. weren’t

      答案:C

   5、When I suggested that someone in the village ____ his wine, he didn’t believe.

A. must have drunk   B. should drink   C. have drunk   D. has drunk

      答案:A

   6、He must be the person who has been late a third time this week, __________?

A. isn’t he     B. hasn’t he    C. mustn’t he     D. must he

      答案:A

   7、– Is Bush over his cold yet?

       --- He ________. He went ice-skating yesterday.

A. must be    B. ought to    C. will be    D. has to

      答案:A

   8、– Has your brother got up?

       --- Sorry, I’m not sure. He ________got up.

A. must have   B. can’t have  C. would have   D. might have

      答案:D

5、Tired of all that fat? Want to lose weight? 肥腻的东西吃厌了吗?想变瘦吗?

   be tired of… 对…厌倦;厌烦

   I am tired of learning English. 我烦学英语。

   We are tired of the same breakfast every morning. 我们厌烦每天早上吃同样的早餐。

   易混辨析:

   be tired of… 对…厌倦;厌烦

   be tired from / with… 由于…而疲惫

   We are tired from the long running. 由于长跑我们很累。

   特别提示:

   这里tired of为形容词短语,在句中作状语。形容词作状语时,多放在句首或句末。在句中作原因状语、条件状语或伴随状语。

   Thirsty, he rushed to the well. 由于很渴,他朝井边跑过去。

   The old man was lying on the ground, dead. 那个老人躺在地上,死了。

   lose weight 减肥

   Many young girls are going on a diet to lose weight. 许多年轻的女孩节食想减肥。

   联想扩展:

   put on weight 增肥;长胖

   You should eat less, you can’t put on more weight. 你应该少吃点,你不敢再长胖了。

6、Curiosity drove Wang Peng inside. 好奇心驱使王鹏走进去。

   drive vt. 迫使;逼迫

   用法归纳:

  (1)drive sb. to do sth.

   What drove you to change your mind? 什么使你改变注意的?

   Hunger drove them to sell their children. 饥饿使得他们卖掉孩子。

  (2)drive sb. to + n. / doing

   Poverty drove them to stealing. 贫穷使得他们偷窃。

   Troubles drove him to alcohol. 烦恼使得他借酒消愁。

  (3)drive + O +介词短语

   We at last drove the Japanese invaders out of China. 我们最终把日本侵略者赶出了中国。

   Oppression drove them into open rebellion. 压迫使得他们反叛。

7、He could not have Yong Hui getting away with telling people lies!

   他可不能让雍慧哄骗人们后跑掉。

   have + O + OC 让发生某情况

   用法归纳:

  (1)have sb. do sth. 让某人做某事

   Don’t forget to have him come together with you. 别忘了让他和你一起来。

   I will have Li Mei type the letter. 我要让李梅打这封信。

  (2)have sb. / sth. doing  让某人做某事;让某情况发生

   Oil can have cars running. 油能使车运行。

   If you are late again, I will have you standing at the back of the classroom for a period.

   如果你再迟到,我就让你在教室后面站一节课。

  (2)have sb. / sth. done

   A. 让别人做某事

   We should have the walls whitewashed. 我们应该找人把墙粉刷一下。

   I will have my bike repaired. 我要修一下自行车。

   B. 遭到某情况

   My brother had his left leg broken while playing football. 我弟弟在踢足球时把左腿摔断了。

   She had her car stolen. 她的车被偷了。

   C. 完成

   You should have your homework finished first. 你应该先把作业完成了。

   I have already had supper prepared. 我已经把晚饭做好了。

   即时活用:

   1、—Is this the computer you ________last week?

—That’ s________.

    A. had it repaired; the one   B. repaired it; it

C. had repaired; it     D. had repaired; the one

      答案:C

   2、We had a photo ______ with the foreign friends.

A. take  B. took  C. taking  D. taken

          答案:D

   3、The girl won’t have anything ______ against her teacher.

      A. say     B. said    C. saying    D. to say

      答案:B

   4、Mrs Baker has her hair _____every Friday afternoon after work.

A. done     B. do     C. doing    D. being done

     答案:A

   5、– Mr. Wilson is expected back at noon .

       ---Would you have him _____ then, please?

      A. calling me            B. call me    C. to calling me             D. called me

     答案:B

8、He could not have Yong Hui getting away with telling people lies!

   他可不能让雍慧哄骗人们后跑掉。

     get away with 不受惩罚;被放过

     They got away with having damaged the car.  他们把车弄坏了,但是没有受罚。

     联想扩展:

     get across使了解   get around/round/about到处走动   get down下来;使沮丧   get over恢复  

get through完成 

9、He could not have Yong Hui getting away with telling people lies!

   他可不能让雍慧哄骗人们后跑掉。

   关于“撒谎”

  (1)tell a lie / lies to do something 为了做…而撒谎

   Mr. Kingtold a lie to get a job in the company. 为了在这个公司找到一份工作,金先生撒了一个谎。

   The man told lies to make his mother happy. 为了让妈妈高兴,那个人撒了许多谎。

  (2)tell a lie / lies with sb. = lie to sb. 对某人撒谎

   Some students often tell lies with their headteacher. 有些学生常常对班主任撒谎。

   I forgive you this time, but you can’t lie to me again. 这次我原谅你,但你不能再对我撒谎。

10、Perhaps he would be able to earn his living after all and not have to close his restaurant.

   也许他不必关掉饭店也能谋生。

   earn one’s living 谋生 =make a living

   The old man earns his living by selling newspapers. 那个老人靠卖报纸谋生。

   How did you earn your living in the old days? 旧社会你是怎么生活的?

11、He did not look forward to being in debt because his restaurant was no longer popular.

   他可不希望由于餐馆不受欢迎而负债。

   in debt欠债

     He is in heavy debt now. 他负债累累。

     His father left him nothing but a big debt. 他父亲只留给他一大笔债务。

     联想扩展:

     be out of debt不欠债   get into debt=run into debt=fall into debt 负债  in one’s debt 欠某人情

12、She didn’t look happy but glare at him. 她不高兴,拿眼睛瞪着他。

glare vi.怒视;发耀眼的光

The angry father glared at his son. 生气的父亲怒视着儿子。

The headlight of the car glared at me. 汽车的前灯照的我睁不开眼睛。

易混辨析:

    glare; gaze; stare; glance  区别

      glare 指由于羡慕、恐惧、惊讶而用恐吓、凶狠或愤怒的眼光看。

      The teacher glared at the pupil who was late for school. 老师生气的看着那个迟到的学生。

      gaze指由于惊讶、好奇、喜悦、同情或感兴趣而目不转睛的看。

      For hours he sat gazing at the stars. 他坐在那儿盯着星星看了几个小时。

      stare指固定的凝视,暗示好奇、勇敢、无礼貌或愚蠢。

      It is impolite to stare at a stranger. 瞪着看一个生人是不礼貌的。

      glance “一瞥”

      She glanced shyly at him out of the corners of her eyes.

      她很害羞的用眼睛的余光看着他。

      即时活用:

      1、----- Do you like ______ in public ?

          ------I don’t think so . It makes me nervous .

         A. to be glared    B. being glared    C. to be looked    D. being stared at

        答案:D

     2、The two men stood ____ angrily at each other , while the crowd looked on with amusement .

        A. staring   B. glaring    C. glancing    D. seeing

       答案:B

13、I thought you were a new customer and now I know that you only came to spy on me and my menu.

我原以为你是一个新顾客,现在我明白你过来只是为了侦查我和我的菜单。

spy on暗中监视

Do you spy on us? 你在监视我们吗?

I don’t want anyone to spy on me. 我不愿意别人监视我。

联想扩展:

spy into 探听  spy out 觉察;发现   spy out the land 了解情况;估计形势

14、I don’t want to upset you, but I found your menu so limited that I stopped worrying and started advertising the benefits of my food.

    我不想让你不高兴,但我发现你的菜单很有限,现在我不再担心了,我要开始宣传我食品的好处。

    benefit

    用法归纳:

   (1)对…有利

    The fresh air here will bebefit you. 这儿的新鲜空气对你有利。

    The new factory will benefit this area. 新工厂对这个地区有利。

   (2)受益;得到好处

    You will benefit from the fresh air here. 你会受益于这儿的新鲜空气的。

    The patient hasn’t benefited from the treatment. 病人并没有从治疗中得到好处。

    特别提示:

    benefit表示“对…有利”时为及物动词;表示“受益;得到好处”时为不及物动词,后面多跟from, 有时跟by。

15、In this way they cut down the fat and increased the fiber in the meal.

    这样,他们减少了饭菜中脂肪的含量,增加了纤维素。

    cut down

    用法归纳:

   (1)削减;减少

    You should cut down your smoking. 你应该减少吸烟。

    We must cut down our expenses. 我们应该削减费用。

   (2)砍倒

    The woodcutter is cutting down a tree. 一个樵夫这在砍树。

    Only a few trees can be cut down for firewood. 只有一少部分树能够被砍倒当材烧。

    联想扩展:

    cut across走捷径   cut at向…砍去   cut in 插嘴;干预  cut off切断;挡住  cut out 删掉;切除

    cut up 切碎;使难过 

16、Their balanced diets became such a success that before long Wang Peng became slimmer and Yong Hui put on more weight.

    他们的健康食品那么成功所以不久后王鹏瘦了,雍慧胖了。

    before long 不久以后

    Schools will break up before long. 不久后学校要放假。

    Before long we will have our mid-term exams. 不久我们要进行期中考试。

    特别提示:

    before long用于一般将来时态。

    易混辨析:

    before long 和long before

    before long表示“不久以后”,用于一般将来时态。而long before表示“很久以前”,用于过去时态。

    There was no electricity long before. 很久以前没有电。

17、Their balanced diets became such a success that before long Wang Peng became slimmer and Yong Hui put on more weight.

    他们的健康食品那么成功所以不久后王鹏瘦了,雍慧胖了。

    put on

    用法归纳:

   (1)穿上;戴上

    Put on your coat, it’s cold outside. 穿上大衣,外面很冷。

    Why don’t you put on your hat? 你为什么不戴帽子?

   (2)上演;表演;展出

    They put on a new play last week. 上周他们演了一出新戏。

    Class three will put on a dance. 三班将跳舞。

   (3)假装

    He put on a smile when he saw me. 看到我时他装出一个微笑。

    Mary didn’t really like it, she was just putting on. 玛丽并非真喜欢,她在装。

    联想扩展:

    put aside 放到一边;存储   put away 收起来;存储   put back 放回原处;拨慢  put down 放下;写下来;镇压;消灭  put forward 提出;推荐  put off推迟;让…下车  put out 扑灭;生产;发表

    put through 接通电话;实现  put up 举手;搭建;张贴  put up with 忍受;容忍

18、McDonald’s cares about healthy eating too and works with scientists to provide food that is of high quality, safe and healthy.

    麦当劳关心健康饮食,并且和科学家们一起为人们提供高品质、安全和健康的食品。

( 1 ) be of +抽象名词=be +其同根adj.    是…的

   The book is of much use to you. 这本书对你们很有用。

   特别提示:

这个句型中抽象名词前需要加much; great; little; some; no等修饰词。

   ( 2 ) be of +普通名词  (无相应的adj.形式)

     be of + a / an / the same (相同)/ different (不同) +size / age / color / height / length …

     They are both of a height. 他俩一样高。

     The coats are of different color. 那几件大衣颜色不同。

   ( 3 ) be of + 普通名词/物质名词     由…制成

       The wall is of stone. 墙是石头垒的。

即时活用:

Coral is not a plant but a variety of animal life _________ and bright colors.

A. in different shapes                 B. in a different shape

C. of different shape                  D. of a different shape

答案:C

  评论这张
 
阅读(9641)| 评论(5)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2018