注册 登录  
 加关注
查看详情
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

杨吉辉英语工作室

学英语没有捷径,只有不断的努力。加油!你会成功的。

 
 
 

日志

 
 
关于我

杨吉辉,西安市育才中学高级英语教师,民进会员。《中学英语教学参考》编辑部特邀编委,陕西师范大学外语学院教育硕士导师,论文评审及答辩委员会委员,陕西省首批网上支教教师。参与编写出版《 3+x 高考英语突破》《高中会考单元检测》《胜券在握》《胜券》《榜上有名2010陕西省高考新题型核心突破》《榜上有名语法分册》《榜上有名2011年高考一轮复习》《高考密码2012陕西一轮总复习》等 10 余部教辅资料。愿意为中学生朋友答疑解惑。

文章分类

高中英语必修一第三单元重点、难点  

2009-12-17 09:38:10|  分类: 默认分类 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

 

Unit Three   Travel journal

1、Which kind of transport do you prefer to use, bus or train?

    你更喜欢那种交通工具,汽车还是火车?

prefer 更喜欢

    用法归纳:

   (1)+名词.

    ---Which do you prefer, tea or coffee? 你更喜欢什么, 茶还是咖啡?

    --- I prefer tea. 我更喜欢茶。

   (2)+ 不定式

    Our daughter prefers to stay at home today. 我们女儿今天喜欢呆在家里。

   (3)+动名词

    Many people prefer swimming in summer. 许多人夏天喜欢游泳。

   特别提示:

    prefer to do表示某一次的动作;prefer doing表示经常性的习惯动作。

   (4)prefer sb. to do sth. 更喜欢某人做某事

    We prefer you to tell us the truth. 我们更喜欢你给我们说实话。

   (5)prefer that从句

    My wife prefers that I come home on time every day. 我妻子更喜欢我每天按时回家。

   (6)prefer A to B   比起B来更喜欢A  / 喜欢A胜过喜欢B

    Most students prefer Chinese to English. 比起英语来,大部分同学更喜欢汉语。

    特别提示:

    在prefer A to B句型中,A和B既可以是名词,也可以是动名词。并且考查动名词的几率更大。

   (7)prefer to do rather than do 宁愿做某事而不愿做某事

    I prefer to stay at home rather than go out. 今天我宁愿呆在家里也不愿出去。

   特别提示:

   1、考查prefer to do rather than do时,常常会把rather than do放在句首,无论放在什么位置,只要同学们记住了这个句型,就不难选出答案。

   2. prefer的现在分词和过去分词形式分别是preferring和preferred。同学们一定要记住最后一个字母r要双写。

   即时活用:

   1. The professor prefers to give lectures to students to ______ parties.

     A. be invited to   B. invite to    C. being invited to   D. be invite to

   答案:C

   2、I didn’t mind ______ home but my brother preferred ______ a taxi.

     A. walking; getting   B. to walk; get    C. walking; to get    D. to walk; getting

     答案:C

   3、She preferred ______ rather than ______.

      A. dying; surrender  B. to die; to surrendering C. to die; surrender D. to die; surrendering

      答案:C

2、Think about the fare for different kinds of transport and decide how to get there.

   认真考虑各种不同交通工具的费用然后决定怎么去那个地方。

   fare 费用

   易混辨析:

    fee; fare; cost; tip; toll; tuition; admission; charge 费用

    fee 指医生、律师或其他专门职业的佣金及劳务费、会费、手续费、停车费等。

    fare 指旅客乘公共汽车、出租车、火车、轮船、飞机等所支付的费用。

    cost “成本;原价”。表示对已取得的货物或劳务所支付的费用。

    tip 指对一次劳务所支付的小费。

    toll 指道路、桥梁、港口、市场的捐税、通行费及电话费等。

    tuition 指学生上大学或私立学校所缴纳的学费。

    admission 指入场费。

charge “原价;要价”。主要用于一次性劳务所收取的费用。

3、Two years ago she bought an expensive mountain bike and then she persuaded me to buy one.

   两年前她买了一辆山地车,然后她也说服我买了一辆。

persuade 说服;劝说

   用法归纳:

   (1) persuade sb. (not) to do sth. 说服某人(别)做某事

     The teacher persuaded us not to talk in class. 老师劝说我们上课时别说话。

   (2) persuade sb. of sth. 使某人信服

     The liar persuaded the old man of his story. 骗子使老人信服了他的故事。

   (3) persuade sb. that… 使某人相信…

     You can’t persuade us that the earth is flat. 你不能使我们相信地球是平的。

   (4) persuade sb. into / out of sth. / doing 说服某人做 / 不做某事

      The guide persuaded us out of swimming in the river. 向导说服我们别在河里游泳。

   特别提示:

   try to persuade sb. to do sth. / into doing sth. / out of sth. / doing 试图说服某人做/ 不做某事,但是没成功。

   They tried to persuade me to give up smoking, but I wouldn’t listen.

他们试图说服我戒烟,但是我没听。

即时活用:

I _____ her to kick the habit of smoking, but she wouldn’t listen.

A. tried to persuade  B. persuaded             C. suggested              D. expected

答案:A

4、Wang Wei soon got them interested in cycling too. 王伟很快也使他们对骑车感兴趣了。

get + O + OC

   用法归纳:

(1) get sb. to do sth. 让某人做某事

 My father is stubborn, I can’t get him to change him mind. 爸爸很顽固,我没法让他改变主意。

   (2) get sb.+ adj. 使某人如何

    His rude words got me angry. 他粗鲁的语言让我很生气。

   (3) get sb. / sth. doing 使某人或某物处于doing的状态下

If you are late again, I will get you standing at the back of the classroom for a period.

如果你再迟到,我会让你在教室后边站一节课。

   (4) get sth. done

A. 让别人做某事

 I will get my bike repaired. 我要去修自行车。

B. 遭到某种不幸情况

 My brother got his left leg broken while playing football yesterday.

 昨天踢足球时,我弟弟把左腿摔断了。

C. 完成

 You should get your room tidied first. 你应该先收拾你的房间。

特别提示:

在get sth. done 表示“让别人做某事”时,别人不出现在句子中。

命题动向:

get一般考查其后跟何种宾语补足语。

即时活用:

1、We must get the house _____ during the holidays.

A. painted  B. painting  C. paint  D. to paint

  答案:A

2、We shouldn’t sit too close to a fire in order      get our clothes      .

A.to not, burn  B.to not, burning  C.not to, burnt  D.not to, burning

   答案:C

3、We are determined to get _____before May Day.

A. the work done      B. work being done   C. the work do       D. the work to do

   答案:A

4、– I wish you had brought your wife with you.

       --- I’ll get her _____on the next trip.

A. coming along with me      B. to come on with me

C. to come along with me      D. with me to come along

  答案:C

5、After graduating from college, we finally got the chance to take a bike trip.

    大学毕业后,我们终于有机会骑自行车旅行了。

    finally adv. 最后

    What decision did you finally make? 你们最后做出什么决定?

    The problem was finally settled. 问题最终得到解决。

    易混辨析:

finally , at last , in the end  最后

    finally 表示等了很久或用于列举例子。

    at last 经过无数次困难和挫折才达到目的,语气强烈,可用于感叹句。

    in the end 经过许多变化、困难和捉摸不定的情况之后才发现,用于句首或句末。

    即时活用:

    用finally , at last , in the end填空。

    1、We ______ turned our dreams into realities.

    2、The Liberation War lasted for three years and the Communist Party won______.

    3、The train ______ arrived two hours late.

    答案:1、at last    2、in the end    3、finally

6、After graduating from college, we finally got the chance to take a bike trip.

   大学毕业后,我们终于有机会骑自行车旅行了。

   trip n. 旅游

   I enjoyed our trip to the seaside. 我很喜欢我们到海边的旅游。

   The doctor advised me to take a trip somewhere. 医生建议我去某个地方旅游。

   易混辨析:

journey;  tour;  trip;  travel; voyage旅行

journey “旅行;旅程”。指陆地上的远程旅行。

tour “周游”。指途中在许多地方作短暂停留的观光游览。

trip “旅行”。指来往有计划的短距离旅行,强调在路上所花的时间和所走的路程。

travel “旅行”。泛指旅行各地,表示旅行的路程远,时间长。

voyage 指去国外或较远地方的海上旅行。

即时活用:

用journey;  tour;  trip;  travel; voyage填空。

1、We went on a ______ Xi’an yesterday.

2、The story was based on his ______ in the USA.

3、Tatanic sank on its first ______.

4、Wish you a good ______.

5、We learned a lot in our ______to Europe.

答案:1、trip   2、travel   3、voyage   4、journey    5、tour   

7、Although she didn’t know the best way of getting to places, she insisted that she organize the trip properly.

虽然她对去某些地方的最佳路线并不清楚,她却坚持要自己把这次旅游安排的尽善尽美。

insist 坚持

  用法归纳:

 (1)insist on / upon doing 坚持做某事

   I insist on going with you. 我坚持和你一起去。

  (2) insist on / upon one’s doing 坚持某人做某事

   He insisted on her staying in Xi’an. 他坚持要她呆在西安。

  (3) insist on / upon + n 坚持要

  I insist on an answer. 我坚持要答复。

  (4) insist on /upon sb. / sth. doing 坚持做某事

  He insisted upon a second message being sent. 他坚持再发一个短信。

  (5) insist + clause   (should )+ V

  He insisted that I (should) apologize to her. 他坚持让我向他道歉。

  特别提示:

1.一坚持:insist   二命令:order, command   三建议:advise, suggest, propose  四要求:ask, demand, require, request 后跟宾语从句时,宾语从句的谓语要用should +动词原形,should可以省略。

2.insist当“强调”讲时,从句谓语不用虚拟语气。

命题动向及解题技巧:

考查insist 时,常常在题干中会出现两个insist。一个后面的从句用虚拟语气,一个后面的从句不用虚拟语气。

即时活用:

1、He insisted that he ______ right, and so he insisted that his plan ______ carried out at once.

   A. was; be B. be; would be C. was; was D. be; should be

答案:A  第一个insist表示“强调”;第二个insist表示“坚持”。

 2、– Why did you bring so much luggage?

    --- Irene insisted ______ it all.

A. bringing   B. on bringing   C. to bring    D. that we bringing

   答案:B

 3、Old Mr Jackson insisted ____ to the Friendship Hospital.

A. on being sent    B. to send      C. on sending     D. being sent

答案:A

 4、The father insisted that their son Tom ____ clever enough to study music.

A. be     B. should be      C.was       D. would be

答案:C

 5、Against ____advice from his friends, he insisted ____alone at the rush hour.

A. a; on traveling  B. the; to travel   C. the; on traveling  D. at; to travel

    答案:C

8、When are we leaving and when are we coming back? 我们什么时候离开?什么时候回来?

一般将来时态

   用法归纳:

(1) be going to 表示安排、计划、打算将要进行的动作。

I am going to do my homework this evening. 我准备晚上做作业。

特别提示:

1. 表示将要去某地,be going to后直接加地点,不再出现动词。

 The headmaster is going to Beijing next week. 校长下个星期去北京。

2. 表示天气将如何变化用be going to。

 It looks as if it is going to rain. 看起来天好像要下雨了。

(2) will / shall 表示按规律将要发生的动作。

  It is Saturday today, it will be Sunday tomorrow. 今天是星期六,明天是星期天。

  Fish will die out of water. 鱼离开水就会死的。

特别提示:

1.表示带意愿色彩的将来时态时,用will,这时,will意为“愿意;会”。

  I will tell you everything next time. 下次我会告诉你一切的。

2. 问对方是否愿意或表示客气的请求时,用will。

  Will you please give me a hand? 能帮我一把吗?

3. 征询对方意见或请求指示,用shall , 这时,shall用于一、三人称。

  Shall he come in or stay outside. 让他进来还是呆在外面?

(3) 正在进行时态表示将来

 1. 表示位置移动的动词的正在进行时态表示将来。此类动词有:come, go, leave, move, get, reach, start, walk, 等。

  The manager is leaving for the USA next month. 经理下个月去美国。

 2. 表示安排、计划将要发生的动作也可用进行时态表示将来,这时句子中有表示将来的时间。

  We are discussing this question tomorrow. 我们明天将讨论这个问题。

(4) be to do

 1. 表示安排、计划、打算将要进行的动作,等于be going to,但比be going to语气强。

 2. 表示“应该”。

  The bus driver is to answer for the accident. 公共汽车司机应该为这个事故负责。

(5) be about to do = be on the point of doing   正要;正准备要

   I was about to go out when the telephone rang yesterday. 昨天我正要出去是电话铃响了。

特别提示:

 be about to do = be on the point of doing 后只能跟when引导的从句。

(6) 一般时态表示将来

 1. 表示时间。

  It is Saturday today, it is Sunday tomorrow. 今天是星期六,明天是星期天。

 2. 表示各种时间表(飞机、火车、轮渡等)上安排将要发生的动作。

  My plane leaves at seven in the evening. 我坐的飞机晚上七点起飞。

 3. 当主句主语为将来时态时(情态动词can和祈使句也表示将来)。时间状语从句、条件状语从句和让步状语从句用一般时态表示将来或者用现在完成时态表示将来完成时态。

 I will tell him the news if I see him. 如果我见到他我将告诉他这个消息。

特别提示:

当主句主语为将来时态时(情态动词can和祈使句也表示将来)。时间状语从句、条件状语从句和让步状语从句用一般时态表示将来或者用现在完成时态表示将来完成时态。其他从句不受此规定限制。

命题动向:

一般将来时主要考查be about to do = be on the point of doing 后只能跟when引导的从句或者当主句主语为将来时态时(情态动词can和祈使句也表示将来)。时间状语从句、条件状语从句和让步状语从句用一般时态表示将来或者用现在完成时态表示将来完成时态。

即时活用:

1、I will ask him when he ______ when I ______ him.

A. will come; will meet    B. comes; meet    C. will come ; meet   D. comes; will meet

答案:C       

此题中第一个when引导的是宾语从句。宾语从句的时态不受上面规定的限制。

     2、I was about to go out ______ I heard the door bell ring.

        A. while     B. when      C. as soon as     D. until

        答案:B

     3、---Will you go to the museum tomorrow?

        ---I will if I ______ no visitors.

        A. have     B. will have      C. shall have     D. am having

        答案:A

     4、Don’t get off the bus until it ______.

        A. has stopped     B. stopped     C. will stop      D. shall stop

        答案:A

     5、If you ___ be in time for the early bus, be sure to get up before five in the morning.

A. are to     B. are about to    C. are going to    D. are due to

       答案:A

     6、We were about to climb up to the top of the mountain ________ it began to rain heavily.

A. as      B. while       C. when           D. since

              答案:C

9、When I told her that our journey would begin at an altitude of more than 5,000 meters, she seemed to be excited about.

当我告诉她我们的旅程将会从一个海拔高度超过5000米的地方开始时,她视乎很兴奋。

seem 似乎;好像  (表示判断与事实基本相符)

   用法归纳:

   (1) seem +adj.

The question seems easy. 这道题很简单。

   (2) seem + to do

     The student seems to be listening to me. 那个学生好像正在听我讲课。

     He seems to have been to many places. 他好像想已经去过很多地方。

   特别提示:

   seem 本身不能用进行时态和完成时,所以,进行时态和完成时要在不定式中表示。

   (3) seem as if

It seems as if it is going to rain. 天好像要下雨了。

   (4) seem like + n

It seems like many years since we met last time. 从我们上次见面到现在好像已经很多年了。

   特别提示:

   seem后不能直接跟名词。如果要跟名词,必须在seem和名词之间加like。

   (5) seem that

     句型: It seems / seemed that…

     It seems that the world is getting smaller and smaller. 世界好像变得越来越小了。

   (6) There seems / seemed to be + n

     There seems to be a man behind the curtain. 窗帘后好像有个人。

   提别提示:

   There seems / seemed to be + n句型中,seems / seemed后只能用to be的某种形式,不能用to do的任何形式。

   易混辨析:

   seem和appear都有“似乎;好像”的意思。seem表示“判断与事实基本相符”,也就是真的;而appear表示“外表看起来像,而实际上并非如此”,也就是假的。

   命题动向及解题技巧:

   seem的各种用法在高考中都可能会考查。尤其是There seems / seemed to be + n句型。高考时可能会出现不定式用完成时的情况。

  即时活用:

   1、There ______ a confusion in the discussion yesterday.

     A. seemed to have    B. seemed to be    C. seemed to have been   D. seems to have been

     答案:C

   2、– Where is George? He said he would meet me here at 3.

      --- He seems _________ with Mr. Brown in the office.

        A. to talk     B. to be talking     C. to have talked    D. talking

     答案:B

   3、There _____an old tree here. I wonder how they could manage to remove such an old tree.

A. seemed not    B. not seemed   C. didn’t seem to be   D. didn’t seem to have

    答案:C

   4、She ______ to be very young, but in fact, she is in her forties.

A. looks    B. seems    C. appears     D. looks like

       答案:C

   5、– You seem to have learnt it by heart.

--- Yes, I_________.

       A. seem   B. have    C. do    D. did

      答案:B

   6、There _____an old tree here. I wonder how they could manage to remove such an old tree.

A. seemed not    B. not seemed   C. didn’t seem to be   D. didn’t seem to have

      答案:C

10、Once she has made up her mind, nothing can change it. 一旦她决定了,没有什么能让她改变主意。

make up one’s mind决定;下定决心

   用法归纳:

   (1) make up one’s mind to do sth.

     We have made up our minds to study English well. 我们决心要把英语学好。

   (2) make up one’s mind +连接代词或连接副词 +to do

     Have you made up your mind what to do this afternoon? 你们决定没有下午做什么?

   (3) make up one’s mind +连接代词或连接副词引导的从句

     We haven’t made up our minds which flat we will buy. 我们还没有决定买那套房子。

   (4) make up one’s mind + that…

      I have made up my mind that I will go to help him. 我决定去帮他。

   特别提示:

   如果主语为复数,mind必须用复数形式。

11、We were both surprised to learn that half of the river is in China.

   了解到这条河的一半在中国,我们两个都感到很惊奇。

   用法归纳:

  both; each; all 以及程度副词在句子中位置

 (1)放在联系动词后

   My parents are both teachers. 我父母都是老师。

  特别提示:

  在对话中回答问题时,如果省略了表语,它们要放在联系动词前。

  ---Are your parents both teachers?  你父母都是老师吗?

  ---Yes, they both are. 是的,他们都是。

 (2)放在实意动词前

  I always get up at six in the morning. 我总是早上六点起床。

 (3)放在助动词、情态动词和实意动词之间

  They have all finished their homework. 他们都把作业做完了。

12、To climb the mountains was hard work but as we looked around us, we were surprised by the view.

   爬山是一项艰苦的工作,但当我们向四周看时,我们对周围的景色感到惊奇。

   易混辨析:

sight,  scenery , scene , view      风景

sight “风景,名胜”常用复数,指人文景观。

scene “景色,景象”指某一处的自然风光。

scenery 是scene的总称。

view “景色,风景”从观看者的角度一眼所看到的景色,也是一种动态的“景色”。

即时活用:

1、One of the advantages of living on the top floor of a high-rise is that you can get a good______.

         A. sight    B. scene     C. view      D. look

答案:C

    2、The police arrived _____ two minutes after he dialed 911.

A. at the scenery         B. the scene   C. on the place            D. on the scene

       答案:D

3、The ______ of blood always makes him feel sick .

       A. sight   B. look    C. view    D. scene 

   答案:A

13、After supper Wang Wei put her head down on her pillow and went to sleep but I stayed awake.

   晚饭后王伟把头真在枕头上睡着了,但我一直醒着。

stay

   用法归纳:

   (1) 呆在某地

Where are you staying in Xi’an? 你到西安后住在什么地方?

   (2) 停止;止住

Stay your hand, don’t hurt him. 住手,别伤了他。

   (3) 保持在某种状态下(link-v)

The patient stays weak after the operation. 手术后病人很虚弱。

Strong buildings stayed up in the earthquake. 坚固的楼房再地震中竖立不到。

   特别提示:

   stay作系动词时为半系动词,后面可跟名词、形容词、副词和不定式。

   联想扩展:

   能作半系动词的动词还有:keep; get ; remain; look; feel; sound; taste; smell等。

   特别提示:

半系动词后用什么作表语,各有各的规定,同学们一定要归纳。

14、Cambodia was in many ways similar to Laos, although it has twice the population.

   虽然柬埔寨的人口是老挝人口的两倍,柬埔寨在许多方面和老挝相似。

population 人口

   用法归纳:

  (1) 问某地有多少人 用下面句型,What is the population of +地点。

What is the population of Xi’an. 西安有多少人?

  (2)叙述某地有多少人有两个句型。

A. The population of +地点 is +数词。

The population of Xi’an is eight million. 西安有八百万人。

B. 地点+ has a population of +数词。

Xi’an has a population of eight million. 西安有八百万人。

   (3) 叙述一个地方比另一个地方人口多或少用 The population of A is larger / smaller than that of B.句型。

     The population of Xi’an is smaller than that of Shanghai. 西安人口比上海少。

    特别提示:

    表达“一个地方比另一个地方人口多或少”时,形容词只能用larger 或smaller。另外,作代词的that不能省。

  (4)population单独在句首作主语时,位于用单数。当population前有几分之几或百分之几时,如果标语是数词,位于用单数;如果主语是可数名词复数,位于用复数。

      The population of China is 1.3 billion.

      80% of the population of China is a little over 1 billion.

      80% of the population of China are farmers.

   特别提示:

   考查population时, 有时population前并没有几分之几或百分之几,但表示相同意义,谓语的单复数仍使用第四条规定。

    Most of the population of China live in the countryside.

    即时活用:

    1、Over 80% of the population of China______living in the countryside.

       A. was    B. is   C. are   D. were

       答案:C

    2、“What’s ______ population of Xi’an?’ “It has ______ population of eight million.”

       A. the; the      B. the; a     C. a; a     D. a; the

       答案:B

15、it also had wide streets with trees in rows and old French houses.

    它也有宽阔的街道,街道两旁也有一排排的树和一排排的法国式房屋。

with + O + OC 结构的用法

用法归纳:

(1) with + O +adj.

The teacher came in, with his nose red in cold. 老师走进来,鼻子冻得红红的。

  (2)with + O + v-ing

   I can’t hear you clearly with the other students talking loudly.

   其他学生大声说话,我听不清你的话。

   (3) with + O +v-ed

   With the homework finished, the students went home.

   做完作业,学生们回家了。

   (4) with + O + to do

   With a lot of problems to settle, the newly-elected president will have a hard time.

   有很多问题要解决,新当选的总统将会有一段很艰难的时光。

   (5) with + O +介词短语

   The student came from abroad, with a gold medal around his neck.

   那个学生从国外回来了,脖子上戴着一枚金牌。

   (6) with + O + adv.

   With the teacher away, wo could not solve the math problem.

   老师不在,我们做不出那道数学题。

  特别提示:

   with + O + OC 结构在句子中作时间状语、原因状语或伴随状语。是独立主格结果的一种表达形式。with + O + OC 结构可以放在主句前或主句后。

   即时活用:

   1、______ the rapid growth of short messages sent by cell phones, the increasing number of criminal cases appeared through short messages.

      A. For    B. By     C. As     D. With

            答案:D

    2、It is not polite to sit with your feet ______ at another person.

      A. pointing     B. point     C. to point      D. pointed

      答案:A

    3、This is a long hard winter, with everything _______ white.

A. covered         B. covered by    C. covering   D. covered with

       答案:D

16、You can live in a village by the river. 你们可以住在河边的小村庄。

介词by的用法

用法归纳:

   (1)乘(交通工具)

     We should go out by public transportation to fight against air pollution.

     为了防止空气污染,我们外出应该乘坐公共交通。

  特别提示:

   表示乘某种交通工具时,by后面的交通工具应该是单数,交通工具前也不能有定语。反之,交通工具前的介词要用in或on。 car / taxi前用in;其他交通工具前用on。

   My father went to work by car every day , and today he went to work in his car.

   我爸爸每天开车去上班,今天我爸爸也是开着他的车去上班。

  (2)乘

   Please make a hole of 10 centmeters by 10 centmeters in the wall.

   请在墙上打一个十厘米乘十厘米的洞。

  特别提示:

   这个“乘”只能用于叙述,不能用于等式,也就是不能得出结果。

  (3)被动句中by加动作的执行者

   The old man was nearly hit by a car. 那个老人差点被车撞到。

  (4)在…旁边

   The desk is by the window. 桌子在窗户旁边。

  (5)以…判断

   Don’t judge a book by its cover. 别以貌取人。

  (6)依靠…

   The old man is making a living by selling newspapers. 那个老人靠卖报纸谋生。

   联想扩展:

   除了by +doing表示“依靠…”外,我们还学过 by means of… 以…方式;by this / that way 以这种/那种方式;in this / that way以这种/那种方式。

  (7)按…计算

   I am paid by the hour. 我是按小时付费的。

   This is sold by weight. 这个东西按重量销售。

  特别提示:

  当by表示“按…计算”时, by后面要跟表示单位的名词。如果表示单位的名词是可数名词,名词要用单数,前面必须加the;如果表示单位的名词是不可数名词,名词前不加the。

  (8)以多大程度增加或减少

   The price of this kind of food has increased by 70%.

   这种食品的价格长了70%。

 特别提示:

  当by 表示“以多大程度增加或减少”时,by后一般跟数词或百分之多少。

  即时活用:

  1、People sell their products ____advertisement in the newspaper.

A. by putting an          B. to put an   C. by putting a           D. putting an

答案:A

  2、– How did you pay these workers?

      --- Well, as a rule, they were paid ________.

A. by an hour        B. by the hour     C. by hours          D. by a hour

答案:B

  3、– How can I help you the most?

     --- __________.

A. For you to stay         B. To stay     C. By staying           D. With your staying

答案:C

  4、We went to the exhibition yesterday ____.

A. on a car   B. in a car   C. at the car   D. by a car

答案:B

17、Man himself had to make ruins of some of the city’s best buildings so that they would not be a danger to those in the streets.

  人类自己不得不把城市里最好的建筑物弄成废墟以便于它们不会对在街道上的人构成威胁。

so that 引导目的状语和结果状语的区别

  用法归纳:

 (1)引导目的状语从句

   I got up early in the morning so that I could catch up with the first bus.

   我早上早早起床以便于能赶上第一班车。

  特别提示:

   so that引导目的状语从句时,译为“为了;以便于;以至于”。等于in order that。从句中一般要用may ; might; can; could。

 (2)引导结果状语从句

   He always tells lies, so that nobody believes him this time.

   他总是撒谎,结果这次没人相信他了。

  特别提示:

   so that引导结果状语从句时,译为“结果…”。 so that前有逗号,从句中没有情态动词。

   即时活用:

   Write more carefully______you may make fewer mistakes in your homework.

      A. when      B. while       C. otherwise      D. so that

      答案:D

 

  评论这张
 
阅读(7639)| 评论(1)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2018